Vilken familj som helst kan drabbas av att ett barn blir missbrukare. Det kan ske i vilket skikt av samhället som helst, i vilken trakt som helst. En kristen miljö är ingen fristad mot missbruk. Det fick Gerd Snellman i Jakobstad uppleva. Under sex år var en av hennes söner tung missbrukare. Upptäckten kom plötsligt. Med den följde sex års kamp för sonens räddning och familjens överlevnad. Gerd Snellman har skildrat detta i den lilla boken Mamman (SLEF-Media, Vasa). Hennes lilla sparsmakade skildring är i första hand en skildring av sorg och kamp, men den växer också ut till en livsberättelse.
Att ha ett barn som blir missbrukare är att uppleva en personlighetsförändring. Ett barn som var en normal familjemedlem blir manipulativ, oärlig, lögnaktig och krävande. Men även för de anhöriga blir det en personlighetsförändring. Man blir medberoende i den meningen att hela livet styrs av den andres missbruk. Men det innebär också en förändring av självbilden. Den som känt sig som en hyfsat bra mamma ser sig plötsligt som en misslyckad mamma.
Gerd Snellman fann en ovanlig väg att ta sig ur medberoendet. Hon började arbeta med en doktorsavhandling i teologi – och lyckades genomföra den. Gerd Snellmans väg ut ur medberoendet är ovanlig, men den visar att man i denna situation behöver något helt annat som fullständigt kräver uppmärksamhet. Men hon berättar också om hur läkande det är med det alldeles vanliga, de små glimtar av normalt liv som en normal familj kan uppleva, till exempel att en annan son presenterar en flickvän.
Gerd Snellman och hennes familj var och är engagerade inom laestadianismen, och bönhuset är en viktig faktor i det gemensamma livet. Dess mer omvälvande var det när den missbrukande sonen drog in dem i miljöer där polis, socialvård, kronofogde och kriminalitet trängde dem mot väggen.
Gerd Snellmans berättelse om sex kaotiska år fick ett lyckligt slut. På ett behandlingshem i Sverige leddes sonen till den kristna tron. Och Gerd Snellman själv? Hon säger: ”För den som älskar Gud samverkar allt till det bästa.” Hennes bok kan bli en handbok för alla som råkar illa ut på samma sätt.